Európai unió: Magyar borrégiók látják vendégül a magyar EU-elnökség hazai rendezvényeit

Szeretettel köszöntelek a EURÓPAI UNIÓ klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 304 fő
  • Képek - 63 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 125 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 1008 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
EURÓPAI UNIÓ klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a EURÓPAI UNIÓ klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 304 fő
  • Képek - 63 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 125 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 1008 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
EURÓPAI UNIÓ klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a EURÓPAI UNIÓ klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 304 fő
  • Képek - 63 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 125 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 1008 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
EURÓPAI UNIÓ klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a EURÓPAI UNIÓ klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 304 fő
  • Képek - 63 db
  • Videók - 47 db
  • Blogbejegyzések - 125 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 1008 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
EURÓPAI UNIÓ klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

Magyarország 2011 első félévében sorra kerülő uniós elnöksége egyik kiemelt célja a magyar borkultúra és gasztronómia bemutatása. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként hazánk mintegy 250 uniós találkozónak és munkaértekezletnek ad otthont, amelyek mindegyikén magyar borokat szolgálnak majd fel az EU tagországaiból érkező vendégeknek.

 

2011. január elsejétől Magyarország először látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. A féléves elnökségi időszak komoly kihívást és felelősséget jelent országunk számára, ugyanakkor kiváló alkalmat teremt arra, hogy eloszlassunk számos korábbi sztereotípiát, amelyek még ma is élnek a külföldiekben hazánkról. A magyar elnökség célja, hogy nemzetközi szinten mutassa be Magyarország fontos értékeit, többek között a magyar borkultúrát, és megismertesse az unió országaival a legjobb magyar borokat.

Borrégiók látják vendégül a hazai eseményeket

A hazai rendezvényeket a magyarországi öt borrégió (Pannonia Superior: Sopron, Ászár- Neszmély, Pannonhalma, Mór, Etyek; Balaton borrégió: Észak és Dél - Balaton + Somló; Pannon borrégió: Villány, Pécsi, Zalai, Tolnai és Szekszárdi borvidék; Duna borrégió: Kunság, Hajós-Baja, Csongrád; Észak-Magyarország: Mátra, Eger, Tokaj-hegyalja) „látja vendégül”, azaz minden rendezvényen egy-egy borrégió kerül bemutatásra. A találkozókon a felszolgált borokat Gál Helga, a soros elnökségi sommelier mutatja be, aki a vendégeket az adott tájegység gasztronómiai, valamint kulturális sajátosságaival is megismerteti.

A borok kiválasztása

A Külügyminisztérium tekintélyes szakmai zsűrit kért fel a borok kiválasztására, a meghívásra kerülő termelők körét pedig megadott szempontrendszer alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állította össze a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének egyetértésével.

2 010. november 9-11. között a zsűri jó minőségű borokat és pezsgőket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és csúcsminőségű italokat az informális miniszteri tanácsülésekre és egyéb magas szintű rendezvényekre. Az előbbi két rendezvényfajtára csak olyan borokkal lehetett pályázni, amelyek boraikkal részt vettek már egy magyarországi helyszínen lebonyolított nemzetközi szintű borversenyen, és ott érmes helyezést értek el. A csúcsminőségű borok és pezsgők közé csak az „Év bortermelője/borásza” és „Év Pincészete” cím tulajdonosai nevezhettek. Azokon a borvidékeken ahol még nem volt év Bortermelője vagy Év pincészete, ott a Vindependent ajánlásával kértünk fel termelőket.

A termelők által beküldött bormintákat a szakmai zsűri a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően vak-kóstolással, az előre megszabott szempontok alapján pontozással értékelte. A válogatásnál fontos szempont volt, hogy - eltérően a versenyektől - a bort nem önmagában, „bortechnikai” szempontból értékelte a zsűri, hanem azt is vizsgálta, hogy a felszolgálni kívánt ételekkel, ételsorokkal megfelelő összhangban van-e.

Az étel és a bor harmóniája

A rendezvényeken a cél, hogy reflektorfénybe kerüljön a régiós konyha, valamint az étel és a bor harmóniájának fontossága. Ezért a modern gasztronómiai irányzatoknak megfelelően először a borrégiók borai kerültek kiválasztásra, majd azokhoz párosulnak az ételek és nem fordítva.

A felszolgálásra kerülő borok és ételek közötti harmónia elérése érdekében a magyar elnökség egy neves gasztronómiai tanácsadóval is együttműködik. Ruprecht László, a 2005. évi Magyar Nemzeti Szakács Válogatott csapatkapitánya, akadémiai Chef diplomáját Párizsban szerezte és több jelentős versenyen is elismerték szakmai tudását. Kiemelkedő szakmai tapasztalatára ismert hazai éttermeknél tett szert.

Brüsszeli borok

2010 szeptemberében megtörtént a brüsszeli események, tanácskozások során felszolgálásra kínált borok magyarországi elő-szelekciója, amely alapján a brüsszeli szakértők kiválogatták az általuk preferált borfajtákat.

A brüsszeli étkezések során nem szükségszerű az éppen elnökséget adó ország borainak felszolgálása, ez a felajánlás kiváló alkalmat teremt borvidékeink, termelőink külföldi bemutatkozására, a magyar borkultúra további népszerűsítésére.

http://www.eduport.hu/cikk.php?id=23363&PHPSESSID=fbf46df5f7a277008735a7c053d68f08

Címkék: borrégiók eu magyarország vendégség

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó Szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu